• Vianočné vystúpenie

          • Vianočné trhy

            16. 12. v sobotu, sme sa stali súčasťou vianočného kultúrneho programu v obci. Naše deti prispeli pekným programom, piesňami, koledami. Pani učiteľky spolu so šikovnými mamičkami vytvorili rôzne výrobky, vianočné dekorácie na vianočné trhy. Nielen pekné, mrazivé počasie vytvorilo tú pravú predvianočnú atmosféru. Bola to pekná hudba, vôňa rôznych pochúťok, aj vianočného punču. Nakoniec sem zavítal aj sv. Mikuláš.

             

        • Škola v prírode
          • Škola v prírode

          • Dnes sme sa vrátili zo školy v prírode. Ešte stále sa nám nechce veriť, že je už po tom. Tak dlho sme boli plní očakávaní, aj obáv, ako to zvládnu hlavne tí najmenší bez rodičov a my učitelia, ako to zvládneme päť dní s deťmi deň aj noc. Zvládli sme to a veľmi dobre! Pri odchode z penziónu padli aj takéto slová, že ešte aspoň dva dni dlhšie by sme mohli ostať. Ale poďme pekne po poriadku. 

            Cesta autobusom cez prekrásnu slovenskú prírodu očarila všetkých. Vysoké kopce v Nízkych Tatrách, Čertovica, kľukaté cesty, drevenice. Miestami sme si pripadali ako v rozprávke. O chvíľu sme stáli na parkovisku a naše deti ťahali kufre ako malí mravčekovia rovno k penziónu Bystrinka. Penzión Bystrinka sa stal našim prechodným domovom na päť dní. Všetci zamestnanci sa pričinili o to, že sme mali plné brušká, spalo sa nám dobre v mäkkých posteliach, čistých a pekne zariadených izbách. Všetci sme sa snažili udržiavať poriadok v izbách, pretože naša pani zdravotníčka teta Monika Kurucová dohliadala nielen na naše zdravie, ale aj na čistotu.

            Zažili sme veľa zábavných aj dobrodružných chvíľ. Navštívili sme Černohorskú železničku v Čiernom Balogu. Vozili sme sa  vláčikom, z ktorého sme mohli pozorovať krásne okolité lesy, potoky, domy, záhrady...Peši sme prešli lesnícky skanzen, ktorý bol zameraný na poznávanie prírody, stromov, zvierat. Ďalší deň sme navštívili Bystriansku jaskyňu, ktorá bola doslova za rohom. Iba pár metrov od nášho penziónu. Jaskyňa bola pekná, videli sme v nej vápencové kvaple, priepaste, štrbiny, komíny... Niektorí sa však v nej necítili bezpečne, napriek tomu, že sme tam boli všetci spolu aj s pani sprievodkyňou. Na Deň detí sme sa kúpali v krásnom bazéne v hoteli Bystrá. Všetci sa vyšantili v príjemnej teplej vode, vo vírivke, v divokej rieke. Cestou späť si deti pochutnali na nanukoch, veď mali sviatok! Po obede sa deti rozdelili do štyroch skupín. Každá skupina chodila samostatne a hľadala otázky rozmiestnené v prírode v okolí penziónu, na ktoré sa snažili spoločne odpovedať. Deti vytvárali lesné víly z lesných prírodnín, ktoré boli nádherné. Po večeri boli športové súťaže, deti za odmenu získavali sladkosti. Prišlo aj k ťažším disciplínam a to preťahovanie lanom. Chlapci z Dlhých Strážov porazili našich chlapcov, asi jedia viacej halušiek. Aj pani učiteľky z Draviec prehrali v preťahovaní  lanom. Na záver posledného večera sme si vypočuli od pani riaditeľky vyhodnotenie školy v prírode, pani zdravotníčka vyhodnotila najšikovnejších upratovačov izieb. Boli medzi nimi aj naši žiaci. No a úplne na záver bola pyžamová diskotéka. A bola zábava ako sa patrí!  Po prečítaní poslednej večernej rozprávky sme  posledný krát zaľahli do postelí a upadli do hlbokého spánku. Ráno po chutných raňajkách sme pobalili kufre a hybáj domov. 

            Cestou domov sme ešte zablúdili na Štrbské pleso, prešli sme okolo a sledovali tatranskú prírodu, ryby, žubrienky.  Dali sme si točenú zmrlinu a začali sme sa tešiť na domov. Teraz sme doma a začiname spomínať... ako sme poznávali bylinky ..., ako sme piekli mini pizze s pánom kuchárom..., ako sme skákali na trampolíne, ako sme sa učili v prírode...